בר שפותדלג על בר שפות
בר עליוןדלג על בר עליון
0 מחקרים באתר
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

תחזית: אוכלוסיית העולם תתכווץ בשל ירידה בילודה, העולם יהיה זקן יותר משכיל יותר ובריא יותר

מופיע גם בקטגוריות: 
26/10/2011
1659

ב-2200 לא תהיה בועה: לכל אזרח יהיו 3 בתים

בסוף החודש תעקוף אוכלוסיית העולם את רף 7 המיליארד, אך תוך מאתיים שנה צופים המומחים כיווץ אוכלוסין דרמטי של כ-50%. ההשלכות: יהיו לנו יותר בתים, השוק יוצף במשרות פנויות, אך לא יהיה מי שיממן את הפנסיה לקשישים. תרחישי העתיד

רויטרס

עדכון אחרון: 26.10.11, 00:26

 

 

אם העולם ילך אחרי ההרגלים הדמוגרפיים של אירופה, והעניין לא ממש בטוח, עד שנת 2200 הוא עשוי לאכלס פחות ממחצית ממספר תושבי כדור הארץ החיים כיום. בתרחיש כזה, תושבי המאה השלישית של האלף השלישי יוכלו לבחור מהיצע בתים בהיקף של פי 3 ממספרם.

 

הטעות של נביאי הזעם הדמוגרפים

ישראל 2030: בדרך למדינה דתית?

מחקר: מספר המוסלמים בעולם עולה, אבל לאט

מחקר: 10 מיליארד בני-אדם בכדור הארץ ב-2100

 

אוכלוסיית העולם צפויה לעקוף את רף 7 המיליארד בסוף החודש, ורבים ממנהיגי המדינות חוששים באשר ליכולתם לספק משאבים ל-2 עד 3 מיליארד איש נוספים שצפויים להיוולד ב-50 השנים הקרובות. היקף הגידול מעורר תחזיות אפוקליפטיות של מחסור וכאוס. אך למעשה, השיפור בייצור המזון והטכנולוגיה אפשרו עד כה לצמיחה באוכלוסייה להמשיך ללא הפרעה או השפעה ניכרת. הסיוט האמיתי, כך נראה, הוא הזדקנות האוכלוסייה, יחד עם ירידה הצפויה בילודה במדינות העשירות והעניות גם יחד.

 

בועה או לא בועה

תשע"א היתה שנת הנדל"ן / תני גולדשטיין

הדיור הוא הנושא שהכי עניין השנה את הישראלים, ראו ערך מחאת האוהלים. "המחירים ירדו בחודשיים האחרונים וקפאו" טוען יצחק לוי, איש המחירונים. מנכ"ל חברת בניה: "אם המחירים ימשיכו לרדת המשק יתמוטט", סטודנטית: "המחירים בלתי-אפשריים גם ככה". סיכום שנה עם מבט לעתיד

לכתבה המלאה

דמוגרפים רבים ואנשי תכנון לטווח ארוך אומרים כי המאה הקרובה תתמודד פחות עם מספרים הולכים וצומחים, ויותר עם הגידול באוכלוסיית הזקנים, תוך ניסיון להמשיך ולשמור על אפשרויות לשגשוג, תעסוקה ושירותים חיוניים.

 

מגמה זו, שכבר קיימת כיום, תרמה כבר למשבר הפיננסי הנוכחי בכך שהובילה לעליה בהוצאות על שירותי בריאות ורווחה, ואולי גם לפגיעה בתפוקה. אך בעוד שהפוליטיקאים מתריעים ועוסקים בחששות לטווח הקצר, המומחים אומרים כי לא מתקיים דיון מספק באשר לאיומים הדמוגרפיים הקייים בטווח הרחוק.

 

"העולם העתידי לא ייראה כמו עולם או אוכלוסייה שהתקיימה כבר", אמר ג'ק גולדסטון, פרופסור למדיניות ציבורית ומומחה לדמוגרפיה מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון שבוושינגטון. "סברנו כי פיצוץ אוכלוסין יאלץ את האנושות להתרחב אל הכוכבים. אולם הבעיה הזו כבר לא תהיה רלוונטית, ככל הנראה, והמדיניות הנוכחית לא ערוכה לטיפול בבעיות בטווח הרחוק".

 

שיא של 9 מיליארד ואחרי צניחה תלולה

על רקע שיעורי הילודה הגבוהים עדיין במדיניות העניות, מספר הילדים לזוג עומד על 2.5 בערך, מספיק כדי להחליף כל אדם שחי כיום. אך במדינות העשירות שיעור הילודה נמצא בצניחה חדה. רוסיה, סינגפור ומספר מדינות מפותחות אחרות החלו במדיניות להגדלת הילודה, אך התוכניות לא רשמו הצלחה מזהירה.

 

התחזיות לעתיד משתנות ממומחה למומחה, אך רובן מורות על כך שאוכלוסיית העולם תגיע לשיא של כ-9 מיליארד בשנת 2070 לערך ולאחר מכן תתחיל לצנוח, אולי בקצב גבוה במיוחד.

 

"הירידה בילודה בולטת במיוחד במדינות המפותחות, אך היא מתחילה לצנוח בחדות גם במדינות בנות מעמד הביניים ואפילו במצליחות שבין המדינות בעלות רמת ההכנסה הנמוכה", אומר דניאל קוטליר, מומחה לאוכלוסין בבנק העולמי. לדבריו, "ואוכלוסייה מזדקנת מעוררת אתגרים".

 

 

עוד נתגעגע לתמונות? צפיפות אוכלוסין בהודו (צילום: AP)

 

עד שנת 2030, יותר משליש מהאוכלוסייה במדינות המערב וגם בחלק ממדינות אסיה, כמו יפן וקוריאה, יהיו בגיל 65 ומעלה. מדינות מתפתחות רבות, כמו סין, מנהיגות מדיניות המגבילה את כמות הילדים במשפחה, מבלי לדאוג למשאבים שיכסו על עלות הטיפול הרפואי והסיעודי בזקנים.

 

בעולם המפותח, מדינות רבות נסמכות על משלמי המיסים המהווים חלק מכוח העבודה כדי לכסות על שירותי הבריאות והפנסיות של מספר מצומצם יחסית של זקנים הקיים כיום. במדינות המתפתחות המשפחות המורחבות נוטות לדאוג לחברי המשפחה הקשישים. אולם אף אחת מהשיטות לא בנויה להתמודדות עם השינויים הדמוגרפיים של מספר גדול יותר של מבוגרים מול ירידה בכמות הצעירים.

 

מדינות מפותחות רבות סגרו את הפער הדמוגרפי על ידי ייבוא צעירים ממדינות אחרות, בעיקר לטיפול בקשישים וביצוע עבודות פיזיות. פתרון זה עשוי להצליח למספר שנים, עד להתייבשות המעיין של המדינות העניות בעקבות הירידה הצפוי גם שם בשיעור הילודה.

 

מי ישלם על הפנסיה ועל שירותי הבריאות?

"העולם יהיה זקן ומשכיל יותר", אומר סרגיי צ'ברוב, מנהל במוסד המחקר Vienna. "אנשים הופכים להיות בריאים יותר. לדעתי העולם יצליח להסתגל למגמות הנוכחיות". צ'ברוב ועמיתיו בתוכנית העולמית לאוכלוסייה השקיעו מאמץ רב במשימה הקרובה לבלתי אפשרית, של תחזית על עתידו של העולם בשתי המאות הקרובות.

 

בתרחיש קיצוני שיעור הילודה יצנח ל-0.8 ילדים לזוג, כמו של העיר שנחאי לדוגמה, ואז עד תחילת המאה ה-22 האוכלוסייה העולמית תצנח בקצב שיוביל את אוכלוסיית העולם לרמה של 1 מיליארד בני אדם עד שנת 2150.

 

 

בתרחיש מתון יותר, אם העולם ינהג כפי שאירופה מתנהגת כיום, עם שיעור של 1.5 ילדים למשפחה, האוכלוסייה תצנח אל מתחת ל-5 מיליארד אנשים בסביבות שנת 2140 ול-3 מיליארד בשנת 2200. עם זאת, השמירה על השיעור הנוכחי של 2.5 ילדים למשפחה תוביל את העולם ל-15 מיליארד איש עד שנת 2100. התחזיות מניחות כי תוחלת החיים תמשיך לגדול.

 

השאלה הגדולה שאין לה תשובה כרגע, לדברי המומחים, היא האם תוכניות הצמיחה יספקו משרות ותקווה לעובדים המבוגרים והצעירים שייכנסו לכוח העבודה. "הבעיה האמיתית באשר להזדקנות האוכלוסייה היא השגת צמיחה כלכלית", אומר גולדסטון. "אם תהיה לנו צמיחה, נוכל להרשות לעצמנו פנסיות ושירותי בריאות לדור המבוגר יותר. אם לא נוכל לעשות זאת, כולם יסבלו".

 

http://www.ynet.co.il/articles.....27,00.html

מקורות
רשתות חברתיותדלג על רשתות חברתיות
עבור לתוכן העמוד