בר שפותדלג על בר שפות
בר עליוןדלג על בר עליון
0 מחקרים באתר
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

מחקר ישראלי יביא לפתרון בעיית הפוריות בקרב גברים

מופיע גם בקטגוריות: 
6/02/2011
1239

עודכן ב- 08:41 21/06/2009

מחקר ישראלי יביא לפתרון בעיית הפוריות בקרב גברים

 

רוב בעיות הפוריות של גברים נגרמות כתוצאה מפגיעה בזרימת הדם באשכים. מחקר ישראלי פורץ דרך הביא לפתרון הבעיה, ומאפשר לרובם להביא ילדים לעולם

 

מאת ד"ר יזהר בן-שלמה

 

15% מהגברים בגיל הפריון סובלים מזרע לקוי, שפוגע ביכולתם להוליד. רק אצל מיעוט קטן מהם הסיבה לכך היא גנטית-תורשתית. ביתר המקרים מדובר בתקלה מכנית לחלוטין, שהשכיחה שבהם נקראת וריקוצלה (Varicocele).

 

האשכים, בית החרושת האנושי לתאי זרע ולהורמונים הגבריים, מקבלים חומר עבודה (חמצן) דרך העורקים, ופולטים חומרים מיותרים דרך הוורידים. הדם הוורידי צריך להתנקז כלפי למעלה, בניגוד לגרוויטציה וכדי לעודד זאת יש בוורידי האשך שסתומים חד-כיווניים, שמונעים מהדם ותכולתו הבלתי רצויה לחזור לאשך. בשל מיקום האשך מחוץ לבטן ובשל תנוחתו האנכית של האדם (בניגוד להולכי על ארבע), שסתומים אלה נוטים להתקלקל, הוורידים נהפכים רחבים ומפותלים ואספקת החמצן לאשכים ופינוי הפסולת מהם נפגעים קשות, עד כדי פגיעה ממשית ביכולתם לייצר זרע תקין.

 

סימנים ראשונים לבעיה זו - המכונה כאמור וריקוצלה ואחראית לרוב מקרי חוסר הפוריות בקרב גברים - עשויים להופיע כבר מגיל 15 ואילך. היא מתפתחת באטיות ועלולה לפגוע גם בגברים שכבר הפכו עם השנים להורים, ולהקשות עליהם בהבאת ילד נוסף לעולם.

 

עד לפני שנים מספר היתה הקהילה הרפואית משוכנעת, שהרס השסתומים מתרחש רק באשך השמאלי. בשל כך הומצא ניתוח, שמטרתו היתה לסגור את הווריד המורחב, ועל ידי כך לגרום ליצירת ורידים עוקפים קטנים, שימנעו את בעיית הניקוז. אך תוצאות הניתוח הזה היו חלקיות ומועטות, עד כדי כך שבשנת 2005 קבעה הספרות הרפואית שאינו מומלץ.

 

אבל אז באה פריצת הדרך. ב-2004 פורסם בירחון הרפואי של איגוד הפוריות האמריקאי מחקר של קבוצה ישראלית שבראשה עומדים ד"ר יגאל גת, מומחה לפוריות הגבר, וד"ר מנחם גורן, רדיולוג התערבותי, שחשף לראשונה את פרצופה האמיתי של הווריקוצלה. הוא הוכיח כי היא פוגעת בוורידים של שני צדי האשכים גם יחד ואחראית לרוב המכריע של בעיות הפוריות בגברים. המחקר גילה שהווריקוצלה "מתחבאת" לה גם בצד האשך הימני, בדמות מעקפים זעירים שלא ניתנים לגילוי באבחון פיסי רגיל, אלא רק באמצעות מכשור מתקדם יותר שלא היה קיים בשנים הקודמות.

 

בעקבות תגלית זו פיתחה הקבוצה הישראלית שיטת צנתור מתוחכמת (שיטת גת-גורן), שמבצעת חסימה מדוקדקת של הוורידים המורחבים באופן דו-צדדי, תוך הקפדה על חסימתם של גשרים בין שני הצדדים. התוצאות לא איחרו לבוא - לשיטה יותר מ-80% הצלחה בשיפור ייצור תאי הזרע.

 

זוגות שעברו טיפול משך שנים הצליחו להוליד, חלקם אף באופן ספונטני, ללא עזרת רופאים. זאת ועוד, בשנתיים החולפות הצטברו עדויות אצל החוקרים הישראלים, שאפילו במצב הקיצוני, שקרוי "תאי סרטולי בלבד" - שבו לא נצפית שום פעילות של ייצור זרע באשך בבדיקת ביופסיה - טיפול בצנתור עשוי לגרום להופעת ייצור זרע, שמאפשרת תקווה לפריון אצל זוגות שהוגדרו כעקרים לחלוטין.

 

ניתן לומר, במידה רבה של ביטחון, שכשגבר סובל מאי-פוריות, יש סבירות גבוהה שהוא סובל ממצב של וריקוצלה דו-צדדי שניתן לתיקון. הסיבות האפשריות האחרות - בעיות גנטיות, מומים מלידה זיהומים ועוד - נדירות ביותר - לא יותר מאחוזים בודדים מהגברים הסובלים מבעיות פוריות סובלים מהן.

 

לכן, לפני שמתייאשים מאבחנה של כמות או איכות זרע לקויה, חשוב לבצע בדיקה לאיתור וריקוצלה באמצעות אולטרסאונד דופלר צבעוני, המיועד למדידת זרימות דם. אפשר גם לבצע בדיקת טמפרטורה של כיס האשכים, העוזרת לאבחון הווריקוצלה גם בצד הימני.

 

הצנתור, שסוגר את כל רשת הוורידים הפגומה, מאפשר לגוף לפתח מערכת ורידים עוקפים המסייעים בניקוז תקין של הדם הוורידי מהאשך ומאפשרים אספקה מחודשת ונורמלית של חמצן. כעבור שלושה עד חמישה חודשים ניתן לצפות לשיפור משמעותי בייצור הזרע - הן מבחינת הכמות והן מבחינת התנועה והמורפולוגיה.

 

ממצא מעניין נוסף של קבוצת גת-גורן מבשר על לא פחות ממהפכה רפואית. במחקר ראשוני שפירסמו באחרונה הוכח שתיקון הווריקוצלה על ידי הצנתור הוורידי, גורם לנסיגה בגודלה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) אצל גברים הסובלים מכך. ממצאים אלה עשויים לשנות לחלוטין את ההתייחסות העתידית של הרפואה לבעיית ההגדלה של הערמונית בגברים בגיל העמידה, ובוודאי נשמע על כך רבות בעתיד.

 

הכותב הוא מומחה לפריון ולמיילדות, מרצה במכללה האזורית בצפת ופרופסור אורח באוניברסיטת סטנפורד

 

כל הזכויות שמורות ,"הארץ" ©

http://www.haaretz.co.il/hasit.....trassID=11

מקורות
רשתות חברתיותדלג על רשתות חברתיות
עבור לתוכן העמוד