בר שפותדלג על בר שפות
בר עליוןדלג על בר עליון
0 מחקרים באתר
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

איך לטפל בהזעת יתר?

מופיע גם בקטגוריות: 
1/06/2011
1799

ד"ר בת-שבע מרקוס מנהלת המרכז לרפואה אסתטית | מרכז רפואי ת"א

איך לטפל בהזעת יתר?

 

זריקה מפחיתה עד 90% מהזיעה

[צילום: פלאש 90]

הזעת יתר הינה מצב שבו ייצור מוגבר של זיעה גורם להפרעה ניכרת בפעילויות היומיומיות ולפגיעה באינטראקציה חברתית ובתפקוד במקום העבודה אלו פתרונות קיימים לסובלים מתופעה לא נעימה זו?

 

> האפשרויות לטיפול בהזעת יתר ממוקמת מוגבלות יחסית

 

 

> הזרקת בוטולינום טוקסין

 

 

▪ ▪ ▪

קיימת הגדרה כמותית של הזעת יתר (למעלה מ-50 מ"ג זיעה בדקה) אשר נמדדת בעבודות מדעיות. בפועל, לא נעשית הבדיקה באופן כזה, אלא בהתבסס על תלונות המטופל: הזעה מוגברת סובייקטיבית אשר מסבה אי-נוחות קשה וכרוכה במבוכה חברתית והרגלים כמו מקלחות והחלפת חולצות תכופות, לבישת ביגוד שחור בלבד או שכבות על-מנת להסתיר את כתמי הזיעה, ועד כדי הימנעות ממגע פיזי - כאשר המדובר בהזעת יתר בכפות ידיים. לעיתים קרובות, המטופל לא יזיע בעת הביקור במרפאה, כיוון שיגיע לאחר מקלחת.

 

חשוב להבחין בין הזעת יתר מפושטת - אשר יש לברר גורם אפשרי לה ובין הזעת יתר ממוקמת המופיעה בבתי השחי או כפות ידיים או רגליים. הזעת יתר זו, נובעת מגורם לא ידוע ("אידיופטית" בשפה מדעית), מושפעת ממצב רגשי וקיים רקע משפחתי בשליש עד שני שליש מהסובלים ממנה.

האפשרויות לטיפול בהזעת יתר ממוקמת מוגבלות יחסית

דאודורנטים אנטי-פרספירנטים המכילים מלחי אלומיניום, היעילים בחלק מן המקרים;

 

תרופות אנטי-כולינרגיות אשר נטילתן כרוכה בתופעות לוואי אשר אינן מצדיקות לרוב את השימוש בהן;

 

מכשירי יונטופורזיס אשר ניתן לרכוש ברשת, ואף בארץ. מכשירים אלו כרוכים בהשריית האיבר המזיע מדי יום בתוך אמבט אשר דרכו עובר זרם חשמלי נמוך ויעילותם גבוהה: עד 85% הפחתה בזיעה לפי עבודות שנעשו. מטבע הדברים - היות שנדרשת השריה, הם פחות מתאימים לטיפול בבתי השחי, אך בהחלט מומלצים להזעת יתר בכפות. (דוגמה למכשיר כזה: DRIONIC);

 

הזרקת בוטולינום טוקסין, שבו ידון המאמר;

 

הליכים כירורגיים שונים כסימפטקטומיה, הסרת הרקמה המזיעה בבתי השחי וכדומה. עליהם לא ידובר כאן מקוצר מקום.

הזרקת בוטולינום טוקסין

לגיטימי ומקובל כיום לטפל בהזעה לבתי שחי מטעמים אסתטיים בלבד גם ללא כל התסמינים של הזעת יתר. הטיפול להזעה בבתי השחי כרוך באלחוש עם קרם למשך 60-30 דקות, ולאחר-מכן הזרקת הבוטולינום טוקסין ("בוטוקס" או "דיספורט") לעור בית השחי במרווחים קטנים. הטיפול כרוך באי-נעימות קלה בלבד, נמשך מספר דקות ואין למעשה כל הגבלות אחריו למעט המלצה לא להשתמש בדאודורנט ביממה שאחרי באזור שעבר את הזריקות על-מנת למנוע גירוי מקומי. שבוע עד שבועיים לאחר-מכן, ניתן לצפות היעלמות מרבית ההזעה - אחוזים הנעים בין 70% ל-90% הפחתה בזיעה.

 

הטיפול לכפות שונה במספר היבטים - ראשית, נדרשת הרדמה עמוקה יותר - אשר כשלעצמה כרוכה בכאב מסוים ונעשית בהזרקה לשורשי כפות הידיים. פעולת ההזרקה של הטוקסין כרוכה באי-נעימות, ולבסוף - צפויות תופעות לוואי כחולשת שרירים זמנית - שכן כזכור הטוקסין משפיע לא רק על הבלוטות, אלא גם משתק שרירים. עם זאת, אותם מטופלים הסובלים מהזעה קשה בכפות ונמנעים מהליך ניתוחי מכל סיבה שהיא, ייהנו מאוד מהשפעות הטיפול.

 

לאחר הזרקה של בוטולינום טוקסין להזעת יתר, ניתן לצפות להשפעה הנמשכת שישה עד תשעה חודשים, שלאחריהם יש לחזור על ההזרקה. בפועל, מרבית המטופלים בוחרים להגיע בתחילת הקיץ לטיפול, והמהדרים מקפידים לשמור על היובש עם הזרקות דו-שנתיות - כתלות בכמות ההזעה ובכיס.

הכותבת היא מומחית למחלות עור, מנהלת המרכז לרפואה אסתטית, מלר"ם המרכז הרפואי תל אביב

 

http://www.news1.co.il/Archive.....15-00.html

מקורות
רשתות חברתיותדלג על רשתות חברתיות
עבור לתוכן העמוד