בר שפותדלג על בר שפות
בר עליוןדלג על בר עליון
0 מחקרים באתר
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

דרך חדשה להיאבק במלריה: גלולה שיבלעו בני אדם תהרוג יתושים

מופיע גם בקטגוריות: 
13/07/2011
1796

דרך חדשה להיאבק במלריה: גלולה שיבלעו בני אדם תהרוג יתושים

 

מאת דונאלד מקניל, ניו יורק טיימס

 

תגיות: מלריה

אפליקציית "הארץ" בחינם:iPhone Android

 

כילות נגד יתושים תלויות מעל למיטות ילדים בבי''ח שדה בהאיטי

 

תצלום: אי-פי

 

 

מדענים מציעים דרך מאתגרת חדשה להיאבק במלריה: הם עומדים להפוך בני אדם לפצצות זמן נגד יתושים. הנשק: גלולה זולה המוכרת באפריקה זה 25 שנה שלוקחים נגד עיוורון נהרות - אונקוסרקיאסיס (מחלה הנגרמת על ידי תולעים קטנות הפולשות לעיני האדם). במשך שנים העריכו מדענים כי התרופה, איוורמסין או מסיטיזן, יכולה לסייע גם במאבק במלריה, אך רק לאחרונה הצליחו להוכיח כי יתושים שעקצו את מי שבלע את התרופה מתו.

 

המחקר החדש, שפורסם בשבוע שעבר ב"מגזין האמריקאי לתרופות והיגיינה באזורים טרופיים", נעשה בידי מדענים מסנגל ואוניברסיטת קולורדו. המדענים בודדו יתושים מבקתות בשלושה כפרים שבהם נטלו התושבים איוורמסין ובודדו יתושים מבקתות בשלושה כפרים שבהם לא קיבלו את התרופה. לאחר מכן בדקו כמה יתושים הכילו טפילי מלריה וגילו כי בכפרים שבהם נטלו את התרופה היה מספר הטפילים קטן ב-80%.

 

ראש המחקר, המומחה ליתושים בריאן פוי מקולורדו, אומר כי התרופה קיצרה את חיי היתושים. רק יתושים מבוגרים יותר מעבירים את המלריה משום שהם חייבים לקבל אותה מבני אדם.

 

ד"ר פיטר הוטז, נשיא "החברה האמריקאית לתרופות והיגיינה באזורים טרופיים", טוען כי הגילוי מלמד שלתרופות למיגור תולעים יש השפעות צדדיות חיוביות.

 

למרות החדשות הטובות, יש כאלה המתריעים שהגילוי אינו מעשי במיוחד. כדי שהתרופה תפעל ביעילות, כמעט כל התושבים באזור מוכה יתושים חייבים לקחת את התרופה בו-זמנית. לדבריהם, הניסיון לגרום לאלפי בני אדם לקחת את התרופה בו-זמנית, אפילו פעם בשנה, הוא סיוט לוגיסטי.

 

כדי שהשפעת התרופה לא תימוג יש לקחת אותה מדי חודש. כיום ניתנות מיליוני מנות של איוורמסין למאבק בעיוורון נהרות. "אנו נותנים את התרופה פעם בשנה", אומר ד"ר פרנק ריצ'רדס, מומחה לטפילים. "אני מציע לתת אותה פעמיים בשנה ואנשים רוצים להרוג אותי. קשה להאמין שתוכנית שבה ניתנת התרופה מדי חודש היא אפשרית".

 

שנית, מציין ריצ'רדס, כמה מתופעות הלוואי של מטופלים בעיוורון נהרות הן חום גבוה וגירוד עז, המתרחשים בזמן שהתולעים מתות. אף על פי שתופעות אלה יכולות להיות נסבלות כשנוטלים את התרופה פעם בשנה, החולים מעדיפים שלא ליטול את התרופות יותר מפעם אחת.

 

שלישית, איוורמסין עלולה להיות מסוכנת עבור חולים מסוימים. מדובר באלה שנדבקו בתולעת המערב אפריקאית, או "לואה לואה" בשפה מקומית, שעלולים למות אם ייקחו את התרופה.

 

לדברי ריצ'רדס, "קשה להגיד 'בואו נטפל במיליוני בני אדם' - ואז לבדוק איש איש כדי לראות אם נדבק בלואה לואה".

 

http://www.haaretz.co.il/hasit.....34569.html

מקורות
רשתות חברתיותדלג על רשתות חברתיות
עבור לתוכן העמוד